Kimppakyyti kuljettaa Tammisaaareen. Peniöläisen Sirpa Aaltosen (kesk) Punton penkilllä istuu jo kemiöläinen Veera Holmberg, muita Perniön suunnasta kulkievia opettajia ovat Anna Kaisa Siltanen (kuvassa), sekä kuvasta puuttuvat Juhana Melkkilä, Aulimaija Poutanen ja Taina Tilsi.
Kimppakyyti kuljettaa Tammisaaareen.  Peniöläisen Sirpa Aaltosen (kesk) Punton penkilllä istuu jo kemiöläinen Veera Holmberg, muita Perniön  suunnasta kulkievia opettajia ovat Anna Kaisa Siltanen (kuvassa), sekä kuvasta puuttuvat Juhana Melkkilä, Aulimaija Poutanen ja Taina Tilsi.
Kaukana ovat ajat, jolloin opettaja asui koulurakennuksen vintillä tai kaukaisimmillaan piharakennuksessa. Peruskoulun ja lukion opettajat ovat iso joukko tien päällä joka arkipäivä, ja työmatkat venyvät Varsinais-Suomessakin monesti jopa yli sataan kilometriin suuntaansa.

Esimerkiksi Perniön yhteiskoulussa ja lukiossa perniöläiset opettajat ovat vähemmistö. Opettajista neljä on perniöläisiä ja salolaisia on 16.  Turusta ajaa päivittäin yhteiskouluun neljä opettajaa, Liedosta kaksi, Kaarinasta yksi, samoin Helsingistä, Piikkiöstä, Sammatista ja Paimiosta. Perniön kirkonkylän kouluun ajaa Turun alueelta neljä opettajaa ja kolme Salon keskustasta. 

Eteläisen Salon pienissä kouluissa henkilökunta tulee lähempää;  Teijon opettajista kaikki ovat kirjoilla Salossa, samoin Saurussa ja Toijassa.  Särkisalossa kolmesta opettajasta yksi ajelee töihin Kemiönsaarelta ja yksi Turusta.  Tiedot on saatu rehtoreilta.

Liike käy myös toiseen suuntaan: esimerkiksi Tammisaaren Hakarinteen kouluun kulkee Perniöstä viisi opettajaa; suuntaansa matkaa kertyy runsaat 30 km.


Hakarinteen koulun rehtori , perniöläinen Aulimaija Poutanen tuumii, että tilanteeseen on useampiakin syitä.  Yksi keskeisimpiä on se,  että esimerkiksi Turussa vapautuvia aineen- tai luokanopettajan paikkoja hakee monesti kymmeniä ehdokkaita. 
–Nuoret opettajat voivat lähteä vuodeksi, pariksi kauemmaskin saadakseen oman osaamisensa mukaisen työpaikan ansioluetteloonsa, Poutanen puntaroi.

Yksi kulkijoista on Perniön yhteiskoulun kotitalouden opettaja Hanna Kivikoski, joka on virallisesti kirjoilla Helsingissä, mutta opettaa Perniössä jo kolmatta vuotta.   Hän ajelee kerran tai pari viikossa Helsinkiin mutta käyttää tukikohtanaan paljon vapaa-ajanasuntoaan Snappertunassa.  
–Matkaa tulee 55 kilometriä suuntaansa ja aikaa menee kolme varttia. Eikä se ole paljon aikaa vievä työmatka pääkaupunkiseudulla, vaikka matkat siellä voivat olla paljon lyhyemmät, Kivikoski muistuttaa.

Virka painaa puntarissa.  
–Pääkaupunkiseudulla on vähän virkoja tarjolla, niitä lakkautetaan ja tuntiopettajankin työtä voi hakea 60 ihmistä, Kivikoski korostaa.

Koko juttupaketti 19.9. lehdessä. 

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Syksyinen kirkkotie
  • Kuvaus: Syksyn lehdet innostivat myös Riitta Heleniuksen ikuistamaan Perniötä, tällä kerralla kirkolle johtavaa tietä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20