Kiskon Aijalan ja Metsämontun malmiesiintymistä kerätään uutta tutkimustietoa.  Esiintymät ovat mukana Geologian Tutkimuskeskuksen akkumineraaliprojektissa, jonka osana päivitetään myös vanhojen kohteiden geologisia malleja uusiksi 3D-malleiksi.
–Teknologia on kehittynyt, ja vanhoista kairausnäytteistä saadaan paljon dataa, sanoo ryhmäpäällikkö Irmeli Huovinen Geologian Tutkimuskeskuksesta.

Ainakaan tänä vuonna Aijalassa ei tehtäne mallinnukseen liittyviä mittauksia kummempia maastotöitä, vaan ensisijaisesti töitä tehdään vanhojen kairasydänaineistojen perusteella GTK:n Lopen kairasydänvarastolla. Kairausnäytteistä irti saatu aineisto yhdistetään lopulta kartta-aineiston kanssa ja kolmiulotteisessa mallissa mukaan tulee myös syvyys. Mallien avulla voidaan kaksiulotteisia karttoja paremmin esittää tutkimusalueiden kivilajien syvyysjatkuvuuksia ja suhteita muihin kivilajeihin.

Akkumineraaliprojektin päätavoitteena on arvioida akkutuotannossa tarvittavien mineraalien esiintymistä Suomessa.   Akkumineraaleja ovat muun muassa koboltti, litium ja suomugrafiitti. Aijalassa esiintyy akkumineraaleista kobolttia ja myös kuparia. Tukes myönsi maanantaina GTK:lle varauksen noin seitsemän neliökilometrin alueelle Aijalassa.    Nyt alkava tutkimus toimii pohjana mahdollisille jatkotutkimuksille. Mahdolliset GTK:n jatkotoimenpiteet suunnitellaan uusien geologisten mallien perusteella.  Malminetsintälupaa GTK ei toistaiseksi ole hakenut.  

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20