Marjo Ujasella on menemistä muun muassa teattereissa. Taustan taulun hän ehti tuoda Thaimaasta, mutta enää pitkät lentomatkat eivät ole vaihtoehto.
Marjo Ujasella on menemistä muun muassa teattereissa.  Taustan taulun hän ehti tuoda Thaimaasta, mutta enää pitkät lentomatkat eivät ole vaihtoehto.
Haastatteluaikaa Marjo Ujasen kanssa ei olekaan helppo löytää .Kalenteria täyttävät toimintaterapia, fysioterapia ja puheterapia sekä paljon muuta ohjelmaa.

Noin 9000 suomalaista sairastaa MS-tautia ja Ujasen tarina on yksi näistä yhdeksästätuhannesta.   Se kannattaa kertoa siltä varalta, että siitä olisi apua jollekulle toiselle diagnoosin saaneelle.
–Luovuttaa ei saa koskaan.  Joskus on sellaisia päiviä, että ei huvita mikään, mutta seuraavana päivänä on jo toisin, Ujanen sanoo.

MS antoi ensimmäiset merkkinsä Ujaselle vuonna 1998. Puheen katoaminen vei kiireellä lääkäriin ja magneettikuvaan, mikä paljasti merkit sairaudesta.  Diagnoosin tulon jälkeen monta vuotta jatkui kuin ennenkin.
–11 vuotta sujui niin, että ei ollut juuri mitään.  Joskus oli vähän tasapaino-ongelmia, Ujanen muistelee.

MS etenee aaltoillen, välillä on pahenemisvaiheita ja oireettomia kausia.  Noin puolella diagnoosin saaneista sairaus muuttuu eteneväksi parinkymmenen vuoden kuluessa.    Marjo Ujasen kohdalla käänteen teki  yksi viikko, jonka aikana hänen kuntonsa heikkeni selvästi. Kulkuvälineeksi tuli pyörätuoli, mutta siihen Ujanen ei aio yksin tyytyä, eikä jäädä neljän seinän sisälle;  nainen on avustajan tuella kiertänyt niin konsertteja, keikkoja kuin teattereitakin, ja sama meno jatkuu tulevanakin kesänä.   Jo kuntoutuskäynnit vievät Saloon ja Turkuunkin asti .Parhaimmillaan teatterin katsomossa käy niin, että tuoli unohtuu hetkeksi.  


Arki on vastassa kotona, ja sen kävelytavoite. Kävelytuki odottaa olohuoneen nurkassa ja tavoite on kulkea keittiön oven nurkalle ja takaisin vielä tänä kesänä. 

Ujanen harmittelee sitä, että osa vanhoista tutuista ei oikein osaa suhtautua siihen, että toinen kulkeekin nyt pyörätuolilla.  Joku voi vältelläkin tapaamista. Puheen nopeutta sairaus on hidastanut, mutta ei vaikuttanut sen sisältöön. 
–Luullaan, että minusta on tullut hölmö, tai että en kuule ja sitten aletaan huutaa.   Tai ehkä luullaan, että MS tarttuu, Ujanen murehtii. 

Yksi tyypillinen oire on nopea väsyminen;  terapiareissua ja peseytymistä ei voi ottaa samaan päivään.
–Jos on lauantaina iltamenoa ja joutuu valvomaan, tukan voi pestä mutta ei koko vartaloa, tai muuten ei jaksa, Ujanen kuvailee. 

Maailman MS-päivää vietetään 30.5.

Lue koko juttu painetusta lehdestä. 

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Syksyinen kirkkotie
  • Kuvaus: Syksyn lehdet innostivat myös Riitta Heleniuksen ikuistamaan Perniötä, tällä kerralla kirkolle johtavaa tietä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20