Vanha louhos on valtava, satoja metrejä suuri tyhjä tila.
Vanha louhos on valtava, satoja metrejä suuri tyhjä tila.
–Mitä tuo kiiltävä tuolla katossa on? –Mihin noita rautajuttuja on käytetty?

Ilmassa oli koko joukko hyviä kysymyksiä maanantaina.  Tällä kertaa kosteassa ja viileässä ilmassa: ne esitettiin Tytyrin kaivoksessa Lohjalla, noin 80 metriä maanpinnan alapuolella. Voisi sanoa, että Särkisalon koulun oppilaat olivat kotiseuturetkellä, vaikka matkaa määränpäähän tulikin taitettavaksi satakunta kilometriä.

 Särkisalo on tietyssä mielessä elänyt kalkista yli vuosisadan. Karl Forsström perusti kalkkikaivoksen Förbyyn vuonna 1882. Sen vierelle syntyi tehdas, joka yhä jalostaa muualta tuotavaa kalkkikiveä paperiteollisuuden tarpeisiin.   Forsströmin suku vaikutti myös Lohjalla, missä Tytyrin kaivos nojaa seuraavaan polveen:  Karl Forsströmin poika Petter valvoi kalkkitehtaan rakennustöitä. Lohjan kaivos aloitti toimintansa vuonna 1897 ja kaivostoiminta jatkuu edelleen, mutta osa jo loppuun kalutusta kaivosalueesta on valjastettu matkailukäyttöön.  Särkisalon kaivokseen ei ole vierailla asiaa, mutta Petter ja Margit Forsströmin säätiö tarjosi Särkisalon koululle kiertokäynnin Lohjalla. 


Parin tunnin kierros antoi hyvän kuvan siitä, missä oloissa Särkisalonkin kaivostyöläiset ovat aikanaan uurastaneet. Historiasta tähän päivään on kaivoksessa harppaus opastaululta toiselle: kalkin johdannaisia on arkisissa paikoissa, joita ei heti tule miettineeksikään: kalkki on esimerkiksi lasin ja sementin raaka-aine.   Sitä käytetään hyväksi veden puhdistamisessa, paperinvalkaisussa ja esimerkiksi teräksen valmistamisessa. Wollastoniitti-mineraalia puolestaan käytetään muoviesineissä parantamaan niiden lujuutta. 
–Hammasharjassannekin voi siis olla kalkkia, opas Tuomo Laine tähdensi.

Lue koko juttu painetusta lehdestä!

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20