Siiri Heiskanen, Sara Lehmusharju, Samuli Kaartinen ja Eetu Luukkanen katselivat videolta yhden oppilasryhmän näkemystä vanhan ajan ruoanhankintatavoista.
Siiri Heiskanen, Sara Lehmusharju, Samuli Kaartinen ja Eetu Luukkanen katselivat videolta yhden oppilasryhmän näkemystä vanhan ajan ruoanhankintatavoista.
Historia opettaa tulevaisuutta varten. Perniön yhteiskoulun seitsemäsluokkalaiset ovat paneutuneet talven ajan kestävään ruokailuun monelta kantilta:  ruokaa on tutkittu niin esimerkiksi uskonnon tunneilla, samoin äidinkielen ja maantieteen ja kuvataiteenkin valossa.Ja opittu on:  Sara Lehmusharju, Siiri Heiskanen, Samuli Kaartinen ja Eetu Luukkanen kertovat, että esimerkiksi alussa mainittu historia opetti sen, että vuosisatoja sitten on syöty se, mikä saatavilla on ja ruoka on ollut usein hyvin läheltä tullutta. 

 Taustalla on uusi opetussuunnitelma, joka edellyttää monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Kapulakielinen termi tarkoittaa sitä, että yhtä aihetta käsitellään eri oppiaineiden tunneilla. Tiistaina ryhmien esityksiä aiheesta katsottiin porukalla ja eräs työ opetti senkin, että aikoinaan käytettiin eläimestä tehokkaasti kaikki turvasta häntään, ei vain fileitä.

Keskeistä on se, että jotain tunneista on siirtynyt arkeen. Esimerkiksi Siiri Heiskanen kertoo pitäneensä itselleen kasvisruokahaasteen:  hän söi koulussa tietyn aikaa kasvisvaihtoehtoa.
 –Ja meillä kotona on kokeiltu erilaisia kasvistuotteita, hän kertoo. 


Muitakin arjen valintoja on tehty:  Sara Lehmusharju nostaa kotoa esiin lajittelun ja kierrätyksen ja Samuli Kaartinen vielä erikseen muovinkierrätyksen. 
–Se on kyllä harmittanut, että Perniössä ei ole muovinkeräyspistettä vaan vanhemmat ovat kuskanneet jätteitä Saloon. Sen on huomannut, että muovijätettä tulee tosi paljon.
Eetu Luukkanen taas nostaa esille hyvän tavaran pitkän käyttöiän: 
–Esimerkiksi pienemmät sisarukset voivat käyttää isommilta jääviä vaatteita tai ne voi antaa vaikka serkuille.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Harvinainen isotoukohärkä Lintilässä
  • Kuvaus: Lindilässä käenrieskojen keskellä kulki suuri koppakuoriainen viime viikolla. Syken dosentti Samuli Korpinen tunnisti lajin harvinaiseksi isotoukohäräksi, jonka luultiin jo hävinneen. Viime vuosina lajia kuitenkin on tavattu Hämeessä ja läntisellä Uudellamaallakin. Isotoukohärkää ei tule kuitenkaan ottaa käteen, sillä se ruiskuttaa uhattuna ärsyttävää myrkkyä. –Lindilän luontopäiväkirjaan saatiin mukava lisä, iloitsee kuvan lähettänyt Sakari Korpinen.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20