MTK:n sokerijuurikasverkoston puheenjohtaja Pekka Myllymäki keskusteli perniöläisviljelijä Juhani Uusitalon kanssa tilaisuuden päätteeksi.
MTK:n sokerijuurikasverkoston puheenjohtaja Pekka Myllymäki keskusteli perniöläisviljelijä Juhani Uusitalon kanssa tilaisuuden päätteeksi.
Sokerijuurikkaan viljelyä ja samalla sokerintuotantoa halutaan lisätä Suomessa.

 MTK ja Sucros houkuttelevat uusia tuottajia sokerijuurikkaan viljelijöiksi ja nykyisiä kasvattamaan juurikkaan peltoalaa. Sucros on ottanut avuksi porkkanan ja lupaa lisähintaa määrän lisääntyessä.
– Tavoitteena on saada Säkylän tehdas toimimaan koko kapasiteetillaan, Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tanner sanoo.
Tanner puhui viime viikolla Salossa järjestetyssä tapahtumassa, jossa informoitiin viljelijöitä juurikkaanviljelyn mahdollisuuksista. Sucroksen ja MTK:n tavoitteena on saada Säkylän sokeritehdas tuottamaan satatuhatta tonnia kotimaista sokeria vuodessa. Tällä hetkellä tuotantomäärä on noin 60 tuhatta tonnia.


.Särkisalolaisen Taamarlan tilan isäntä Juha Wikström kannusti tilaisuuteen osallistuneita viljelijöitä sokerijuurikkaan tuottajiksi. Wikströmin mukaan juurikkaan viljeleminen on kannattavaa, kunhan tekee asiat hyvin ja huolehtii esimerkiksi peltojen viljelykierrosta. 
–Kun laittaa ammattitaitonsa peliin ja tekee kunnon laskelmat, ei tarvitse olla edes huippumaita, että saa pellot tuottamaan. Lumi-juurikas-lumi-kierrolla jäädään varmasti keskisadon alapuolelle, Wikström naurahtaa.

Perniöläisen Juhani Uusitalon tilalla Ylikulmalla on viljelty sokerijuurikasta 1970-luvulta alkaen. Nyt takana on kahden vuoden tauko ja edessä mitä luultavimmin paluu juurikkaanviljelijäksi. Työt onnistuvat porukkakoneilla, jotka ovat useamman viljelijän yhteisomistuksessa.
–Hankimme kylvöyhdistelmän ja nostinkoneen silloisten pinta-alojen suhteessa. Hyvä yhteistyö on avainasemassa, jos viljelijöitä halutaan lisää mukaan.Jos viime vuonna sokerin pinta-ala oli noin 10 200 hehtaaria ja aikoinaan se oli 15 000 hehtaaria, kasvua tarvitaan runsaasti. Meille Perniössä ja Särkisalossa kuljetusasiat merkitsevät paljon, Uusitalo sanoo.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Ei olla sokerista_1
  • Kuvaus: Paula Laine nappasi kuvan viime viikon keskiviikon kunnantalon puiston lauluillasta, jonne oli kurjasta säätä huolimatta saapunut runsaasti väkeä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20