Lisää isokoskeloita näkyy Timo Helteen kaukoputken läpi. Pekka Loivaranta merkitsee tiedot vihkoon. Takana kiikaroivat Kalevi Koskinen ja Hannu Ekblom.
Lisää isokoskeloita näkyy Timo Helteen kaukoputken läpi. Pekka Loivaranta merkitsee tiedot vihkoon. Takana kiikaroivat Kalevi Koskinen ja Hannu Ekblom.
–Viisikymmentäkaksi isokoskeloa, urpiaisia kahdeksantoista ja merikotkia yksi, summasi Pekka Loivaranta sen, mitä vihkoon kirjattiin Särkisalon pengersillalla.

Tiistain ja keskiviikon välisen yön myrskyn jäänteet tuntuivat vielä keskiviikkoaamuna Särkisalossa: tuuli tuiversi ja lumi pöllysi.  Yhtä joukkoa sää ei pysäytä: Särkisalon talvilintulaskenta tehtiin jo 27. kertaa peräkkäin.
–Tämä päivä nyt sopi kaikille ja oli sovittu jo hyvissä ajoin, muistutti Hannu Ekblom.

Ekblomin, Loivarannan, Kalevi Koskisen ja Timo Helteen ryhmä aloitti kierroksensa pengersillalta, jatkoi kirkonkylän kautta Puosin kautta Muskoon ja piti sitten tauon. Iltapäivällä kierrettiin Förbyn suunnassa.
–Olennaista on, että laskenta tehdään aina samalla tavalla, niin vuodet ovat vertailukelpoisia, muistutti Pekka Loivaranta.

Näin siitä huolimatta, että vuodet eivät ole veljeksiä: tilastoihin kirjataan myös kulloisenkin kierroksen olot: sateet, tuulet, onko meri jäässä, miten on käpyjä ja ruokintoja.  Laskenta tehdään tarkoin; havaituista linnuista merkitään ylös sekin, ovatko ne esimerkiksi puussa tai ruokinnalla. 

Yhtä isoa muutosta lintukannoista ei nimetty, mutta vuosittaista vaihtelua on: esimerkiksi syyslaskennassa näkyy, jos jossain on jätetty pelto puimatta; tällöin esimerkiksi keltasirkkuja voi päätyä tilastoon paljon.

Kun kierros on tehty, on edessä vielä toinen puoli: havaintojen puhtaaksikirjoittaminen.
Havainnot toimitetaan Suomen lajitietokeskukselle ja tietoja voi kuka vaan käydä katsomassa netissä osoitteessa laji.fi

Koko juttu painetussa lehdessä

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Ei olla sokerista_1
  • Kuvaus: Paula Laine nappasi kuvan viime viikon keskiviikon kunnantalon puiston lauluillasta, jonne oli kurjasta säätä huolimatta saapunut runsaasti väkeä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20