Nuohooja Risto Gustafsson puhdisti ja tarkasti piipun, kun nokipalo oli saatu talttumaan.
Nuohooja Risto Gustafsson puhdisti ja tarkasti piipun, kun nokipalo oli saatu talttumaan.
–Kyllä nyt tulee oltua lämmittäessä varovainen, vähän ylivarovainenkin, myöntää perniöläinen Hannu Brusila.

Puu palaa joulunakin tulipesissä Brusilan ja puoliso Pia Hellströmin kotona, mutta vähän eri tunnelmissa kuin tähän asti. Kaiken takana on talossa vastikään syttynyt nokipalo, joka säikäytti pariskunnan pahemman kerran.
Brusila haluaa kertoa tapahtumista opiksi ja muistutukseksi muillekin.
–Joulun aikana moni menee mökille ja lämmittää siellä tulisijat ja pannaan pesät täyteen puuta, Brusila miettii.
Kylmän hormin liian rehvakas lämmittäminen voi vioittaa hormia itseäänkin, likaisen hormin lämmittäminen taas voi sytyttää nokipalon. Säännöllinen nuohous ja oikeaoppinen puun polttaminen ehkäisevät nokipaloa.

Nokipalossa hormiin kertynyt noki ja karsta syttyy palamaan, ja lämpötila voi nousta jopa yli tuhanteen asteeseen, . Brusila ja Hellström havahtuivat tilanteeseen, kun ovelta kuului koputus.  Rapulla oli naapurista kaksi miestä, jotka kertoivat, että piipun päästä tulee metrinen liekki.
Onnea oli jo oven takana: naapuri Janne Sandholmin kanssa rapulla oli tämän luona käymässä ollut aluepelastuslaitoksen johtaja palotarkastaja Kalle Rantanen.
–Hän otti heti tilanteen haltuunsa, rauhoitti meidät ja hälytti palokunnan ja kertoi sille, missä mennään, Brusila kertaa.

Muistona tapahtuneesta ovat nokiset tapetit ja koko joukko uusia varoittimia: palovaroittimet pistettiin talossa uusiksi ja lisäksi hankittiin häkämittari.

Nokipalossa palokunta tekee käsityötä; hormissa syttynyttä paloa ei voi varsinaisesti sammuttaa, joten palava aine on saatava manuaalisesti pois.
– Se on puhdistamista ja lämpöjen alasajoa, tiivistää Perniön VPK:n päällikkö Hannes Aaltonen.

Aaltonen toteaa, että nokipalo voi uhata koko taloa: hormi voi kuumentua etenkin läpivientien kohdalta liikaa, ja jos piipussa on halkeama, voi säteilylämpö sytyttää vähän matkan päässäkin olevaa palavaa materiaalia. Palokunta seurailee lämpökameralla piipun lämpötilaa.

Palokunnan kuula puhdistaa hormista suurimmat piet, mutta vasta nuohooja voi hormit nuohottuaan ja tarkastettuaan antaa tulisijoille taas käyttöluvan.

Hannes Aaltonen muistuttaa palo- ja häkävaroittimien merkityksestä ja oikeasta määrästä.
Palovaroittimia tulisi olla yksi per alkava 60 neliötä ja joka kerroksessa on oltava vähintään yksi varoitin.
–Häkävaroitin ei ole pakollinen, mutta minusta se saisi olla. Ja häkävaroitin ei korvaa palovaroitinta, Aaltonen korostaa.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Ei olla sokerista_1
  • Kuvaus: Paula Laine nappasi kuvan viime viikon keskiviikon kunnantalon puiston lauluillasta, jonne oli kurjasta säätä huolimatta saapunut runsaasti väkeä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20