Eteläisessä Salossa rajavartiolaitos näkyy ennen muuta merialueilla. Viime viikolla myös laitoksen päällikkö Ilkka Laitinen vieraili Perniössä.
Eteläisessä Salossa rajavartiolaitos näkyy ennen muuta merialueilla. Viime viikolla myös laitoksen päällikkö Ilkka Laitinen vieraili Perniössä.
Rajavartiolaitos näkyy tavalliselle kansalaiselle silloin tällöin: yli lentävät Dornier-koneet ovat ehkä tuttuja, mereltä muistetaan oranssiraitaiset veneet ja tapaapa rajavartiolaitoksen henkilökuntaa myös lentoasemalla.

Rajavartiolaitos on valveilla maalla, merellä ja ilmassa, mutta paikoin vanhentunein varustein. Edessä on tulevaisuudessa joukko isoja investointeja.
–Ulkovartiolaivoista uusin eli Turva on todella toimiva ja suorituskykyinen, mutta kaksi muuta laivaa ovat 80-luvulta. Kysymys kuuluu, kannattaako niitä peruskorjata, vai onko tarkoituksenmukaisempaa hankkia kokonaan uudet, puntaroi viime viikolla Perniössä vieraillut Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Ilkka Laitinen.

Jos uudet laivat hankitaan, puhutaan isosta investoinnista, jonka lobbaaminen on aloitettava hyvissä ajoin.
–Turvan hinta oli noin sata miljoonaa, ja siihen päälle tulee kustannustason nousu, Laitinen tähdentää.

Kevyempi kalusto merellä on Laitisen mukaan hyvällä tolalla, mutta maarajojen tekniseen valvontajärjestelmään on tulossa isoja investointeja, ja paineita on myös merialueiden valvontajärjestelmissä.
Dornierit ovat käyttöikänsä loppusuoralla, mutta miehittämättömät ilma-alukset eivät suoraan ole vaihtoehto, joskin niillä on omat käyttökohteensa jo nyt.
Super Puma -laivue on päivityksen jälkeen Laitisen mukaan jälleen hyvässä käyttökunnossa.

Ilkka Laitinen toteaa, että korjausvelkaa on kertynyt vähän kerrassaan, kun talouden suitsia on pidetty varsin tiukalla. Viimeisin sopeutustarve oli 28 miljoonaa euroa.
Turvallisuustilanteen vakauteen tuudittautuminen ei näin Laitisen mukaan ole syynä, vaikka hän myöntää, että ilmapiiri on nyt aivan eri kuin vuonna 1998, jolloin mies ensimmäisen kerran Rajavartiolaitoksen esikunnan oven avasi.
–Rautaesiripun kaatumisesta ja Neuvostoliiton hajoamisesta oli se seitsemän vuotta ja oli hyvin vahvana ajatus, että tässä mennään duurissa. Yhteistyö tuntui toimivan.
Vuonna 2014 Krimin miehitys oli käännekohta.
–Se oli se, mikä mullisti ja otettiin ajassa 20 vuotta takaisin, Laitinen kärjistää.

Koko juttu painetussa 5.12. lehdessä

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Kauriit kylillä
  • Kuvaus: Terttu Rantanen kuvasi lauman metsäkauriita Perniön Lupajalla, aivan kirkonkylän kupeella.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20