Ross-rotuisten broilerien kasvatusaika Paarskylässä on 34 vuorokautta. Maanantaina teuraspainoon oli matkaa runsaan kilon verran.
Ross-rotuisten broilerien kasvatusaika Paarskylässä on 34 vuorokautta. Maanantaina teuraspainoon oli matkaa runsaan kilon verran.
Runsaat 29 000 broileria pitää rauhallisimmillaankin tasaista sirkutusta.
–Kun kuuluu tasainen pulputus, tietää että asiat ovat ihan hyvin, sanoo Kyösti Kaarlonen Paarskylän kartanon broilerikasvattamossa.

Pelkkä silmämitta ei riitä, kahden kasvatushallin oloja seurataan myös monipuolisella automatiikalla. Esimerkiksi lämpö, kosteus, veden ja rehun kulutus ja eläinten paino tilastoidaan päivittäin ja reaaliaikainen tieto kasvattamosta tulee Kaarlosen kännykkään jatkuvasti.

Jatkossa entistä tarkemmin seurataan myös sitä, millaisia päästöjä kasvattamosta tulee.
Aluehallintovirastossa on käsittelyssä Paarskylän kartanon ympäristöluvan tarkistaminen uusien BAT-päätelmien vuoksi.
BAT on lyhenne sanoista Best Available Technology; paras mahdollinen käytettävissä oleva tekniikka.
Taustalla on EU:n teollisuuden päästöjä koskeva direktiivi. Paras käyttökelpoinen tekniikka on määritetty myös ympäristönsuojelulaissa.  Uudet BAT-päätelmät julkistettiin viime vuonna, ja kotieläintiloilla on kartoitettu, vastaavatko niiden toiminnot ja tekniikka päätelmiä.

Paarskylän kartano kuuluu niiden tilojen joukkoon, joilla ympäristölupa tulee päivitettäväksi; varsinaisesti uusi lupa ei tuone kuin lisää seurantaa ja paperityötä.
–Edellinen ympäristölupa on vuodelta 2007 ja iso osa nykyisistä vaatimuksista täytetään jo, Kyösti Kaarlonen sanoo.
Hän uumoilee, että jatkossa lupaan lisätään velvoitteita seurata kokonaistypen ja –fosforin määrää sekä ilmaan vapautuvien ammoniakkipäästöjen määrää.
Ympäristökuormaa pyritään ehkäisemään jo ennen sen syntymistä: esimerkiksi rehussa huomioidaan jo fosforipäästöjen vähentäminen ja neljän rehun lisäksi eläimiä ruokitaan omalla vehnällä.

Koko juttu painetussa lehdessä

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Kauriit kylillä
  • Kuvaus: Terttu Rantanen kuvasi lauman metsäkauriita Perniön Lupajalla, aivan kirkonkylän kupeella.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20