Soraa puroon. Kiskonjokivesistöä kunnostavan Freshabit Life-hankkeen aluekoordinaattori Tapio van Ooik näyttää mallia.
Soraa puroon.  Kiskonjokivesistöä kunnostavan Freshabit Life-hankkeen aluekoordinaattori Tapio van Ooik näyttää mallia.
–Tulee!
Huuto kaikuu metsärinteessä, kohta kuuluu suhinaa ja kaksi keltaista ämpäriä liukuu rinteeseen viritettyä vaijerirataa pitkin. 

Keinot ovat monet, kun pitäisi saada parin kuution sorakasa tien penkalta muutamaa metriä alemmas puronvarteen vaikka sitten ämpäri kerrallaan.

Soraämpärit liikkuivat tiistaina Perniön Pakapyölin Lohiojalla.
Kuluva viikko on talkooviikko: WWF:n järjestämällä talkooleirillä parikymmentä vapaaehtoista tekee töitä vesistökohteissa eri puolilla Perniötä.
Työt aloitettiin jo sunnuntaina Saarenjärvellä niitto- ja raivaustöillä. Maanantaina ja tiistaina vuorossa olivat Juottimenoja ja Lohioja Perniössä; kumpaakin uomaa parannetaan kiviä lisäämällä ja kuohkeuttamalla pohjaa.
Ely-keskuksen ylitarkastaja Tapio van Ooik arvioi, että vesistöihin hulahtaa viitisenkymmentäkuutiota kiviaineksia.

Torstaina töissä ollaan Latokartanonkoskella, missä kunnostetaan polkuja ja ohjataan vettä nykyistä enemmän sivu-uomaan.
–Tavoitteena on saada sivu-uomasta runsasvetisempi, jotta kalojen kulku siinä helpottuu ja saataisin poikastuottoa paremmaksi. Uutta kiveä Latokartanonkoskelle ei tuoda, sanoo ohjelmapäällikko Jussi Nikula WWF:sta.

Taimenet sinnittelevät eteläisen Salon puroissa verraten hyvin, esimerkiksi Pakapyölin Lohiojalla on tehty havaintoja kaloista viime vuosiin asti.

Talkoiden katto-organisaatio on Freshabit Life-hanke ja talkoolaisista hyötyy myös Saarenjärveä kunnostava Saavi-hanke.  Talkoot niveltyvät yhteen myös Valonian virtavesihankkeiden kanssa:  Valonia teki jo viime viikolla pohjatöitä Juottimenojalla.

Koko juttu painetussa lehdessä

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20