Heikki Teiro näyttää, millaista satoa Kuningatar Silvia tänä vuonna suo.
Heikki Teiro näyttää, millaista satoa Kuningatar Silvia tänä vuonna suo.
Omenasato on kypsymässä tänä vuonna harvinaisen aikaisin. Ensimmäiset lajikkeet ovat jo syöntikypsiä ja syynä poikkeusaikatauluun on kesän lämpimyys.
–Kukinta-aika oli lyhyt. Lämpösummahan aikataulun lopulta määrää ja nyt sato kypsyy melkein turhankin aikaisin, toteaa erityisasiantuntija Tuija Tanska Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

Omenoita kypsyy lukumääräisesti paljon, mutta yksittäiset hedelmät ovat pieniä.
–Raakileet jäävät pieniksi ja paljon on myös pudonnut maahan, sanoo Tanska.
–Tämä on kaikille viljelykasveille jonkinasteinen katovuosi. Ammattiviljelmillä kastellaan, mutta pieniä ovat omenat niilläkin, Tanska toteaa.

Samansuuntaista puntaroi Heikki Teiro, jonka pihalla Perniössä kasvaa kaikkiaan viiden lajin omenoita.
–Ei ihan vielä kypsää, hän toteaa maistettuaan Valkeaa kuulasta.
Seuraavassa puussa kaneliomenat ovat jo valmiita. Puut eivät suorastaa notku, sillä vaikka omenoita on paljon, ne ovat pieniä.
–Ja paljon niitä on saanut viedä peuroille. Se on omenan keino selvitä kuivuudesta, että se tiputtaaa hedelmiä, Teiro puntaroi.

Tuija Tanska arvioi, että omenat eivät ole ihan yhtä rapsakoita kuin vaihtelevampana vuotena. Viileiden ja lämpimien säiden vaihtelu olisi myös vahvistanut omenoiden väriä.
–Viime vuonna oli toisella lailla yksitoikkoinen sää ja siloinkin peiteväri jäi hailakaksi.
Erityisasiantuntija toteaa, että myöhäisemmät lajikkeet voisivat vielä ottaa vähän kokoa, jos kypsyminen nyt hidastuisi.

 

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Kauriit kylillä
  • Kuvaus: Terttu Rantanen kuvasi lauman metsäkauriita Perniön Lupajalla, aivan kirkonkylän kupeella.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20