Teijolla Masuunissa ja sen ympäristössä sukelletaan tulevana viikonloppuna vanhaan aikaan.
Teijon Wanhanajan markkinoille oli jo maanantaina ilmoittautunut viitisenkymmentä myyjää. Kaupanteon lomaan on molempiin päiviin siroteltu muutakin ohjelmaa, ja tapahtumassa nähdään neljä kertaa myös uusi, Teijon historiasta ammentava pienoisnäytelmä.
Legendan mukaan Teijon Isoholman saaressa asui 1600-luvun lopulla Musta Jaana, saksalaisen sotilaan leski, joka tunnettiin povaajana ja parantajana – mutta jota myöhemmin epäiltiin noidaksi.
–Olin kuullut satunnaisia heittoja hänestä ja se alkoi kiinnostaa. Mikä on tämä Musta Jaana, kertaa käsikirjoittaja Jore Penttinen.

Tarina ei ole vain teijolainen, Musta Jaana mainitaan myös Välskärin kertomuksissa.

Jaana liikkui Teijolla saareltaan käsin, ei ollut pahantahtoinen mutta erakkotyyppi kyllä. Kerrotaan, että kerran hän oli ottanut kolme lasta saareen luokseen, ja nämä olivat palanneet mantereelle mielenvikaisina. Tästä heräsi vahva epäily siitä, että Jaana on noita, ja tämä vietiin Turkuun tutkittavaksi.
Kuolemantuomion toteuttaminen epäonnistui, ja kertojasta riippuu miten tarina päättyy: yhden version mukaan Jaana palasi Saksaan, mutta tunnetaan myös versio, jossa hän palasi saarelleen.

Teijolla on tänä vuonna vähän lavennettu markkinoita keskiajasta.
–Eletään ennemmin ruukin aikaa, tiivistää Teijon alueen kyläyhdistyksen Kirsti Siltanen. 

Myyjät tulevat silti paikalle vanhan ajan asuissa ja alueen yleisilme pidetään vuosisatojen takaisena. 
***
Teijon Wanhanajan markkinat Masuunilla la klo 10-17 ja su 10-16. 

Markkinatori, teatteriesityksiä, taistelunäytös ja lasten työpajoja. Jumalanpalvelus perinteiseen tapaan la klo 17. Koko tapahtuman ajan videoteatterissa pyörivät dokumentit ja Masuuni on avoinna. Opastetulle ruukkikierrokselle lähdetään klo 14.30 lauantaina ja klo 13 sunnuntaina.

KORJAUS: Kirstin sukunimi on Siltanen, ei Heinonen kuten painetussa lehdessä virheellisesti lukee.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Ei olla sokerista_1
  • Kuvaus: Paula Laine nappasi kuvan viime viikon keskiviikon kunnantalon puiston lauluillasta, jonne oli kurjasta säätä huolimatta saapunut runsaasti väkeä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20