Särkisalolainen Juha Nyman toimii Salon kuuloyhdistyksen tiedottajana. Ensi viikolla kuuloasiat ovat tapetilla Särkisalokodissa.
Särkisalolainen Juha Nyman toimii Salon kuuloyhdistyksen tiedottajana.  Ensi viikolla kuuloasiat ovat tapetilla Särkisalokodissa.
Tekniikka ja asenteet ovat muuttuneet. 
Tintti-sarjakuvissa veisteltiin huumoria professori Tuhatkaunon huonokuuloisuudesta, kunnes tämä hankki kuulotorven eikä siltikään oikein pärjännyt.  Tänä päivänä kuulovammaisen apuvälineet ovat ihan muuta; kuulokojeet ovat lähes huomaamattomia, tarjoavat hyvän äänenlaadun ja auttavat arjessa pärjäämistä olennaisesti.

Ikänsä huonosti kuullut särkisalolainen Juha Nyman esittelee nykyisiä apuvälineitään; kuulokojeet toimivat digitaalitekniikalla, napit ovat pienet ja melkein näkymättömät.
–Ja nykyäänhän on paljon nappikorvia muutenkin, eikä moni heistä ole huonokuuloinen. Ainakaan vielä, Nyman hymähtää. 

Nymanin paidan alla on lisää tekniikkaa: kaulanauhassa roikkuu tietokoneen hiirtä muistuttava laite. Se on kaulasilmukka, joka on yhteydessä muun muassa kännykän, tietokoneen ja television kanssa. Laitteiden ääni kulkee kaulasilmukan kautta suoraan kuulokojeisiin.

Kuuloasiat ovat puheena syystä. Kuuloliiton kuuloauto pysähtyy ensi keskiviikkona Särkisalokodilla. Autossa voi testauttaa kuulonsa, ja Särkisalokodissa kuuloyhdistyksen koulutetut lähipalveluihmiset neuvovat, miten jatkaa, jos mittaus osoittaa, että kuulo ei ole ihan kunnossa.

 

Monesti kuulokojeen tarpeen synnyttää normaali ikäkuulo, vuosien karttuessa tapahtuva kuulon heikkeneminen. Nyman tietää, että monesti tämän myöntämistä arastellaan.
–Asiat eivät mene kuten ennen, häly häiritsee ja sitten aletaan vältellä sosiaalisia tilaisuuksia.

Nyman tietää kokemuksesta, miten työlästä elämä alenneen kuulon kanssa on.
–Siinä tulee äkkiä työpäivään toisen päivän verran rasitusta siitä, kun joutuu koko ajan päättelemään, mitä on sanottu.

Koko juttu painetussa lehdessä

Kuuloauto ja esteettömyystapahtuma Särkisalokodissa 25.4. klo 11-16. Ajanvaraus kuuloautoon Särkisalokodissa, p. 0449278572.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Kauriit kylillä
  • Kuvaus: Terttu Rantanen kuvasi lauman metsäkauriita Perniön Lupajalla, aivan kirkonkylän kupeella.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20