Uusiokäyttöä kaikki tyynni: pieni rekki on tehty vanhasta puumateriaalista ja itse vaatteet jo kertaalleen käytössä olleista tekstiileistä, kertoo Nina Juvonen.
Uusiokäyttöä kaikki tyynni:  pieni rekki on tehty vanhasta puumateriaalista ja itse vaatteet jo kertaalleen käytössä olleista tekstiileistä, kertoo Nina Juvonen.
Pihassa on kohopenkit kylvöjä odottamassa ja ikkunalla kasvaa purkeissa taimi poikineen; tomaattia, yrttejä, tupakkaakin. Epäilemättä ollaan talossa, jossa kotitarveviljely on arvossaan.

–Se on tarkoitus, että pikkuhiljaa mennään kohti omavaraistaloutta. Muutaman vuoden päästä ehkä 60,70 prosenttia ruoastamme voisi olla itse viljeltyä. Samalla se tietysti tarkoittaa, että se on aika kasvispainotteista, puntaroi Santtu Juvonen.
–Eläimiä ei ole tarkoitus ottaa, jatkaa puoliso Nina Juvonen.

Juvosten kolmilapsinen perhe asuu Perniön asemalla, pienessä talossa pienen tien päässä.
Kasvimaa ja pyrkimys omavaraisuuteen ovat linjassa sen kanssa, että käsin tekeminen ja tavaroiden uudelleen käyttäminen ovat Juvosilla kovassa kurssissa. Nina ja Santtu Juvonen ovat käsityöläisiä, tekstiiliartesaani ja puuseppä. Nina Juvosen käyttämät materiaalit löytyvät esimerkiksi kirppareilta ja kierrätyskeskuksesta.
–Hiljakkoin haimme kierrätyksestä monta säkkiä vaatteita ja otimme villaiset ja puuvillaiset erilleen jatkokäyttöä varten, hän kertoo.

Santtu Juvosen hankintapaikkana toimivat usein teollisuusyritykset; esimerkiksi ulkomailta tulleissa trukkilavoisssa voi olla hyvinkin arvokasta puumateriaalia, mutta yrityksille lavat ovat roskaa, josta ne haluavat eroon.

Toinen hankintakanava on perinteisempi: purkurakennukset. Vaaterekki keittiössä on tehty vanhan navetan puista, keittiönpöytä on vanhoista lattialankuista koottu ja kasvihuoneessa Juvonen käyttää kerrostalon ikkunoita.
–Ne vaihdettiin uusiin ja vanhat olisivat menneet jätelavalle, hän äimistelee.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Syksyinen kirkkotie
  • Kuvaus: Syksyn lehdet innostivat myös Riitta Heleniuksen ikuistamaan Perniötä, tällä kerralla kirkolle johtavaa tietä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20