Talousasiantuntijan työ kuljettaa Olli Saaristoa pellonpientareelta toiselle.
Talousasiantuntijan työ kuljettaa Olli Saaristoa pellonpientareelta toiselle.
Työpäivä tämäkin; ennen haastattelua Olli Saaristo on ehtinyt käydä kaksi videoneuvottelua ja lähettää asiakkaalle investointisuunnitelman. Sade ei sallisikaan peltotöitä, toisaalta viime viikolla omien peltojen sato olikin jo puitu.

Saaristo on isännöinyt kotitilaansa Perniössä vuodesta 2014 lähtien. Näköalapaikka maanviljelykseen aukeaa paitsi oman tilan, myös toisen työn kautta. Saaristo työskentelee ProAgria Länsi-Suomen talousasiantuntijana maksuvalmiuslaskennan, rahoitus- ja investointisuunnittelun sekä liiketoiminnan kehittämisen parissa.  Lisäksi hän vetää ProAgrian Viljelykasvu-ryhmää, jossa on viitisentoista viljelijää.
–Se on aitiopaikka seurata mitä tilakentässä tapahtuu. Asiat muuttuvat uskomattomalla tahdilla, Saaristo toteaa.

Meneillään on rakennemuutos, joka edelleen vähentää tilamäärää ja kasvattaa tilakokoja.
–Jatkossa ei välttämättä riitä, että on hyvät tuotantotulokset. Yhtä lailla maatiloilla tarvitaan liikkeenjohdollista osaamista, Saaristo uskoo.

Talousasiantuntijalta vaaditaan usein pelisilmää ja kykyä asettaa sanansa, jos puheeksi tulevat esimerkiksi tilan investointisuunnitelmat.
–Asiakkaan luottamus on ansaittava, ja siinä auttaa, kun on tilan kautta substanssiosaamista, Saaristo uskoo.
Töksäytellä ei saisi, mutta asiat pitää nostaa esiin.
–Riskiskenaariot ja stressitesti pitää tehdä. Esimerkiksi iso kotieläininvestointi on samalla päätös omasta työurasta. Pitää ruotia läpi, mitä saa tapahtua, että investointi saadaan hoidettua. On huomioitava korot, tuotehinnat ja kustannusarvion pitävyys on ihan a ja o verrattuna siihen että tuotehinnat voivat olla volatiilit, Saaristo puntaroi.

Huolta Olli Saaristo kantaa kuluttajaviestinnästä.
–On paljon kuluttajia, joilla ei ole enää pariin sukupolveen tuntumaa ruoantuotantoon. Heille pitäisi kertoa, miksi suomalainen elintarviketuotanto on tärkeää ja hyvää.
Miksi?
–Esimerkiksi siksi, että se on salmonellavapaata, eikä lääkejäämiä kulkeudu ruokaan asti. Läpinäkyvyys ja valvonta ovat Suomessa huippuluokkaa, Saaristo toteaa.

Koko Treffatti-sarjan juttu painetussa lehdessä

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Vihreä pappilan puisto_1
  • Kuvaus: Terttu Rantanen ikuisti alkukesän vihreyttä Perniön pappilan puistossa.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20