Sinisiin aitalankoiihin ei sovi koskea jännitteen ollessa päällä. Lampaat oppivat nopeasti pitämään tietyn etäisyyden aitaan, mutta tulivat Rauli Ailuksen kauraämpärin houkuttelemina kuvattavaksi.
Sinisiin aitalankoiihin ei sovi koskea jännitteen ollessa päällä. Lampaat oppivat nopeasti pitämään tietyn etäisyyden aitaan, mutta tulivat Rauli Ailuksen kauraämpärin houkuttelemina kuvattavaksi.
Rauli Ailuksen mailla Kiskossa tehtiin viikonloppuna talkoita kaatosateessa. Sade avitti sikäli, että maaperä oli aidantolppien upottamiseen otollisen pehmeää.  Lopputulos näkyy nyt maastossa; lähes kilometri valmista petoaitaa kahden laidunalueen ympärillä.
–Nyt tohtii nukkua rauhassa, uskoo Ailus.

Taloa lähimpänä olevalla laitumella asustaa parhaillaan kahdeksan lammasta ja kaikkiaan Ailuksen katraassa on lampaita viidellä eri laitumella myös muualla kuin Kiskossa.  Kiskossa talkoot keräsi kokoon Luonto-Liiton susiryhmä ja lisäksi työssä oli muun muassa Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen jäseniä.

Ailus osallistui viime vuonna Salossa pidettyyn petoaitatilaisuuteen, josta ajatus jäi kytemään. Hän päätti hakea aitaa riistakeskukselta, ja aitatarpeet toimitettiin tilalle keväällä.  Aidan kustantaa maa- ja metsätalousministeriö, mutta sen pystytys ja hoito jäävät tilaajan vastuulle.


Viime vuosina paikoin kiivaanakin käynyt susikeskustelu nosti tuntuvasti susiaitahakemusten määrää viime vuonna Salon seudulla.
–Järven toiselta puolelta susi on vienyt lampaita ja tässä lähellä on tehty havaintoja. Vaikka reviiri olisi tarkka, se elää kuitenkin ja on tässä huoli ollut, Ailus perustelee.

Hän ei ole tehnyt itse susihavaintoja, mutta Uudellamaalla perheen laumasta on susi vienyt lampaan. Lampaat eivät ole Ailukselle elinkeino vaan maisemanhoitajia; ne pitävät auki vanhoja laidunmaita Kiskossa ja esimerkiksi Snappertunan museoalueella.
Metsälaitumella samaa tointa hoitavat islanninhevoset, joiden suojaaminen on yhtä lailla ollut mielessä.
–Nehän ovat verraten pieniä hevosia. Jos susi käy hirvenvasan päälle, miksi se ei yrittäisi islanninhevosta, Ailus pohtii.

Ailus myöntää, että susiaita on ratkaisuna rajallinen. 
–Niillä tiloilla, joilla on lampaita ehkä satapäin ja alueet isot, kysymys on vaikeampi. Isoa määrää eläimiä ei voi ottaa yöksi sisään eikä istua vahdissa.

Sopimuksen mukaan aita siirtyy viiden vuoden jälkeen tilallisen omistukseen ja aitaan kuuluu myös ylläpitovelvoite.
–Aidan toiminnan edellytys on, että sen alunen pidetään trimmerillä auki, Ailus muistuttaa.
Langoissa on 4000 voltin jännite, jonka on määrä pitää ulkopuoliset poissa aitauksesta ja lampaat sisällä.
Jännite on siksi suuri, että eläin pelästyy, mutta ei kuole.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Harvinainen isotoukohärkä Lintilässä
  • Kuvaus: Lindilässä käenrieskojen keskellä kulki suuri koppakuoriainen viime viikolla. Syken dosentti Samuli Korpinen tunnisti lajin harvinaiseksi isotoukohäräksi, jonka luultiin jo hävinneen. Viime vuosina lajia kuitenkin on tavattu Hämeessä ja läntisellä Uudellamaallakin. Isotoukohärkää ei tule kuitenkaan ottaa käteen, sillä se ruiskuttaa uhattuna ärsyttävää myrkkyä. –Lindilän luontopäiväkirjaan saatiin mukava lisä, iloitsee kuvan lähettänyt Sakari Korpinen.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20