Christian Lundkvist asettelee pöydälle tekemiään huonekaluja.
Christian Lundkvist asettelee pöydälle tekemiään huonekaluja.
Puutöistä aikanaan lähinnä välttäviä arvosanoja napsinut katsoo ihmetellen ja ihaillen, mitä taitavat kädet ovat saaneet aikaan.
Christian Lundkvist nostaa keittiön pöydälle näytille huonekalun toisensa perään;  ruokapöydän tuoleineen, keinutuolin, lipaston ja pari sivustavedettävää sohvaakin.   Miehen kämmenelle mahtuu pari tuolia tai piironki,  painoa kalusteilla on ehkä muutama kymmenen grammaa.
–Kaikki ne ovat suhteessa yksi kahteentoista. Alussa piti mitata tarkkaan, miten pitkä mikäkin osa on oikeasti ja siitä pienentää.  Nyt ne jo menevät ulkoa, Lundkvist naurahtaa.

Tenholassa asuva Lundkvist on ikänsä työstänyt puuta.  Huonekaluja kunnostaessa  heräsi innostus kokeilla pienempääkin tekemistä. Ensimmäisten nukkekodinkalusteiden joukossa oli nakkilalaismallinen keinutuoli. Nyt kalusteita on syntynyt satoja.
–Pöytä ja sohvat kestävät vähän leikkimistäkin, mutta osa on lähinnä koristetta, Lundkvist muistuttaa. Osa puutavarasta löytyy alan liikkeistä, osin kyseessä on myös uusiokäyttö: ohuet tammiviilut toimittaa lahtelainen yritys, joka tekee veneisiin sisustuksia.
–He ottavat hukkapaloja sivuun minulle. Nehän menisivät muuten roskiin.

Tammi on puuna kovuutensa vuoksi haastava.  Lundkvistin suosikkeja on lehtikuusi.
Valtaosalla kalusteista on esikuva, esimerkiksi ruokapöydän ympärillä olevien tuolien malli on lainattu Billnäsiltä.  Istuinosan reiät on porattu käsivaralta alle millin poralla. Sorvatulta näyttävät osat, esimerkiksi sängyn päädyn reunalistat, on tehty pienellä hiomakoneella.
–Se on ollut ajatus, että teen nimenomaan vanhoja ja suomalaisia malleja.
–Tuo keittiönkaappi on samanlainen kuin omalla mummollani oli.

Lue koko Treffatti-sarjan juttu painetusta lehdestä!

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Harvinainen isotoukohärkä Lintilässä
  • Kuvaus: Lindilässä käenrieskojen keskellä kulki suuri koppakuoriainen viime viikolla. Syken dosentti Samuli Korpinen tunnisti lajin harvinaiseksi isotoukohäräksi, jonka luultiin jo hävinneen. Viime vuosina lajia kuitenkin on tavattu Hämeessä ja läntisellä Uudellamaallakin. Isotoukohärkää ei tule kuitenkaan ottaa käteen, sillä se ruiskuttaa uhattuna ärsyttävää myrkkyä. –Lindilän luontopäiväkirjaan saatiin mukava lisä, iloitsee kuvan lähettänyt Sakari Korpinen.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20