Perniön Saurun koulun talousarviossa on varattu tarvikkeisiin kuten kyniin, kumeihin, kankaisiin, puutavaraan, vuodeksi 7000 euroa.    
Oskari Laiho, Eino Svahnbäck, Elias Peltonen ja Sampo Nurminen eivät näe juuri eroa koneen käytössä, on käyttöjärjestelmänä Windows tai ilmainen Linux.
Oskari Laiho, Eino Svahnbäck, Elias Peltonen ja Sampo Nurminen eivät näe juuri eroa koneen käytössä, on käyttöjärjestelmänä Windows tai ilmainen Linux.

Samaan aikaan koulu maksaa kaupungin tietohallinnolle  11 880 euroa.  Summasta noin tuhat euroa on Windows-käyttöjärjestelmien lisenssejä ja loput palvelu- ja yhteysmaksua.


Saurun koulu on kuitenkin omavarainen tietotekniikan suhteen. Rehtori Anssi Örling  on taitava räpläämään tietokoneita ja innostunut tietotekniikasta. Koulun verkko on rehtorin käsialaa. Vintillä ja luokan nurkassa hyrräävät Windowsin sijaan Linux-palvelimet.


–  Säästämme tuosta summasta jonain päivänä tuollaiset 11 000 euroa, kuluiksi jäävät vain yhteysmaksut, uskoo Örling.
–  Silloin olisi oikeus ja kohtuus, että kaupungin tietohallinto ja muut elimet pystyisivät laskuttamaan oikeista menoista, eikä tasapäistetyistä kuluista käytöstä ja tarpeesta riippumatta.


Örling toivoo Saurun verkosta pilottihanketta, josta ilmainen käyttöjärjestelmä lähtisi leviämään pitkin kaupunkia. Hän ei kuitenkaan ennusta Linuxille vain riemukasta vastaanottoa. Linux vaatii vähän paneutumista ja siihen ei kaikilla ole aikaa eikä mielenkiintoakaan.


Örling uskoo, että jos hän vaihtaa vaikka työpaikkaa, kaupungin tietohallinnosta tulee mies asentamaan Windowsit.
Örlingiä tympii Windowsissa eniten jatkuvat päivitykset ja turvallisuusriskit.
–Meillä ei ole edes virustorjuntaa eikä palomuuria, mutta tietysti joku potkurilakki yrittää kehittää viruksia tähänkin. Macissa sen kaltaisia oireita on jo ollut.
Suomalaistaustaiseen Linuxiin on saatavana paljon ohjelmia, jotka on käännetty Suomen kielelle.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20