– Luimme lehdestä, että Suomi on maailman paras maa, siksi päätimme tulla, naurahti terveyden edistämisen parissa työskentelevä japanilainen Yuji Kunieda. 
– Olemme toki noteeranneet myös koululaisten hyvät oppimistulokset.

Viidentoista hengen japanilaisryhmä Gifun kaupungin ympäristöstä tutustui tiistaina Lehmirannan lomakeskukseen.  Ryhmän jäsenet olivat julkisen puolen työntekijöitä.

Viikon Suomessa viettävä ryhmä oli ehtinyt jo tutustua Espoossa toimivaan vanhainkotiin ja päiväkeskukseen. Matkalla tutustuttiin myös Kansaneläkelaitoksen toimintaan.  Matkan tarkoituksena oli tutustua suomalaisten tapaan toimia vanhustenhuollon saralla.


Japani joutuu Suomen tavoin kamppailemaan lähivuosina suurten ikäluokkien tuomien ongelmien kanssa. Jo nyt noin viidennes japanilaisista on yli 65-vuotiaita, ja vuonna 2050 joka kolmannen japanilaisen arvioidaan olevan yli 65-vuotias. Myös Japanissa eläkeikää ollaan nostamassa.


Eläkeliiton lomakeskus tarjosi uudenlaisen näkökulman ikäihmisten palveluihin. Yksityisiä palveluita voi tarjota sellaisillekin eläkeikäisille, jotka ovat vielä varsin hyväkuntoisia. Ja palveluita voi tarjota yhdistys, sen ei tarvitse olla aina yritys. Myös Eläkeliiton toimintaan ja sen paikallisyhdistyksiin tutustuttiin.


Kaikesta näki, että Lehmirannan tyyppinen toiminta on vierasta Japanissa.
– Voisiko japanilainen eläkeläinen tulla tänne vieraaksi, kysyi Takashi Iriyama.


Myös palveluammattien naisvaltaisuus Suomessa kiinnitti vieraiden huomion. Japanissa vastaavissa töissä on paljon enemmän miehiä.