Tuusulassa autoliiikkeiden keskellä on yhden hallin yläkerrassa kämmenelle mahtuva Perniön museo. 
Antero Peijonen ja Marco Planting tekivät viimeisiä tarkennuksia pienoismallin talojen paikkoihin.
Antero Peijonen ja Marco Planting tekivät viimeisiä tarkennuksia pienoismallin talojen paikkoihin.

Samoin Perniön seurojentalo, Vuorilinna ja paljon muuta ja kaikki vain ison tikkuaskin kokoisia.

Perniön museo juhlii marraskuussa 80-vuotispäiviään ja juhlavuoden kunniaksi teetetään pienoismalli Perniön raitista siinä asussa, kun se 1930-luvun alussa, museon valmistuessa on ollut.   

Maanantaina  oltiin koolla tekemässä viimeisiä muutoksia, tarkennuksia ja lisäyksiä.   Osa rakennuksista, hennosta muovilevystä koottuja, on jo muodossaan ja värjättyinä odottamassa kiinnitystä mallin pohjaan.
–    Tästä eteenpäin pääseekin tekemään kymmenen tunnin työpäiviä, myhäili mallin rakentava Marco Planting.
Museo on mallin itseoikeutettu keskipiste.  Mukana on koko kylä nykyiseltä Lupajantien sillalta Vuorilinnalle asti. Kirkko on mukana oheisnäyttelyn kautta, mallin maisema ei kirkolle asti yllä.
Kotiseutuyhdistyksen Antero Peijonen muistuttaa mallin opettavan jotain siitä, miten paljon maisema ja rakennuskanta ovat muuttuneet myös Perniössä.   Hävinneitä puutaloja on todella monta, näkyvimpinä Lottala, seurojentalo ja aivan keskustassa ollut ns. Tammelinin talo.   
Marco Planting toteaa, että joka talolla on ollut oma juttunsa, joka pitää myös mallirakentajan muistaa. Esimerkiksi erkkerit tai muut omintakeiset somisteet pitää ottaa mukaan.
– Ne ovat sellaisia pikkudetaljeja, mitkä tekevät sen ilmeen, vaikka jotain vesirännejä en alakaan tehdä.


Lue koko juttu Perniönseudun Lehdestä

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20